A Házsongárdi temető képekben

László Csaba Ferenc kolozsvári fényképész Házsongárdi temetőt bemutató fotókiállítását nyitották meg vasárnap délben a kolozsvári Újalsóvárosi Református Egyházközség Fehér Galériájában. A 48 színes felvételt tartalmazó tárlatot a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság szervezte, a megnyitón László Csaba mellett Ferenczi Miklós lelkipásztor és Gaal György helytörténész volt jelen.

Ferenczi Miklós a 46. zsoltárból vett idézettel köszöntötte a jelenlévőket. „A seregek Ura velünk van, Jákob Istene a mi várunk” – mondta, majd Kolozsvár büszkeségének és örökségének nevezte a város szívében elterülő Házsongárdi temetőt. A tárlat apropóját is a lelkipásztor ismertette: a fotóművész ezzel a kiállítással kíván adózni egy évvel ezelőtt elhunyt feleségének, Kerekes Katalinnak az emléke előtt.

László Csaba eddigi munkáiról Gaal György beszélt, akitől megtudtuk, hogy a fényképész a ’80-as évek óta foglalkozik Kolozsvár pusztuló örökségeinek megörökítésével. Hozzátette: a mostani kiállítás látogatói arról kaphatnak ízelítőt a képek révén, hogy a sírokban fekvő hírességek emlékezetén túl mit is jelent a kolozsváriak számára a Házsongárd, hisz az elhunyt rokonok miatt (sajnos) személyes kötődés jellemzi ezt a viszonyt. A helytörténész a képeken látható emlékművek egyik-másikának történetét magyarázva kitért Brassai Sámuel, Szenczi Molnár Albert, Apáczai Csere János és Misztótfalusi Kis Miklós munkásságára is.

A folytatásban a gyülekezet tagjai Wass Albert

Házsongárdi temetőben, A magány templomában

és

Üzenet haza

című verseit adták elő, majd László Csaba köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik a kiállítás létrejöttéhez hozzájárultak: a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaságnak, az Újalsóvárosi Református Egyházközségnek, legfőképpen pedig feleségének, „akinek biztatása nélkül ma nem lennének itt ezek a képek”. A kiállítás február folyamán hétköznap 9–13 és 17–19 óra között, vasárnap pedig az istentiszteletek előtt és után látogatható.

SZERZŐ: FERENCZ ZSOLT

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in