Házsongárdi takarítás

(1., 5. old.)

A választási kampány keretében szombaton 10 órára temetôtakarítást szervezett a helyi RMDSZ, hogy néhány jeles magyar személyiség sírját megtisztítsa a rájuk rakódott szeméttôl. A gyülekezô a Házsongrádi temetô bejáratánál volt, a helyszínen egy tucat RMDSZ-pólót és -sapkát viselô fiatal önkéntes, Molnos Lajos városi tanácsos,Góger Ferenc, Fekete Emôke tanácsosjelölt és László Endre bácsi (dr. László Attila tanácsosjelölt édesapja). Pár perc késésselKónya-Hamar Sándor megyei RMDSZ-elnök is megérkezett, nem jelent meg viszont Máté András ex-polgámesterjelölt és Boros János alpolgármester, bizonyára a borús idô, vagy a temetôakcióval párhuzamos kampányprogramok miatt.

Elôször Sándor József egykori EMKE-elnök sírjához szerettünk volna eljutni, de ez nem sikerült, mivel a több mint fél évszázados sír néhány éve román család tulajdonába került, akik elhunyt szeretteiket a magyar kultúra közelében akarták eltemetni. Szerencsére találtunk olyan magyar emlékhelyeket is, amelyek egyelôre a mieink: Brassai Sámuel, Jósika Miklós, Mikó Imre, a Bánffyak, Kriza János, Bölöni Farkas Sándor, Nagy István, Újfalvy Sándor, Bretter György, Szentgyörgyi István sírjába még nem temetkezett senki, nyughelyeik is többnyire gondozottak, ami a Házsongrádi Alapítvány érdeme.

Míg Kónya-Hamar Sándor az elhunyt személyiségekrôl tartott meglepôen érdekes ismertetôket, a többiek szorgalmasan takarítottak és gyûjtötték a hulladékot. Már visszafelé tartottunk, amikor a kapu közelében megpillantottunk egy márványkriptát, rajta az Ugronok címerével és egy horogkereszttel (!), de a felirat alapján már ez is román család nyughelye. Nem ez volt az egyetlen furcsaság, sajnos egyre gyakrabban fordul elô, hogy románoknak adják el a történelmi sírjainkat. Azokért már nem fizetnek az utódok, sem az alapítványok, a híres nevek egyre fogynak a Házsongárdból, már itt is a kissebbségi helyzet fenyeget, és félô, hogy a négy év múlva esedékes temetôgondozáskor már nem lesz kiknek a sírját takarítsuk, olyan jól el lesznek azok takarítva.

Nágó Zsuzsa Emese

2004. május 17.
(XVI. évfolyam, 112. szám)

Facebook Twitter Google+ Pinterest