Óvnák a Házsongárdot

A Házsongárdi temető nemzeti vagyonná való nyilvánításáért emelt szót pénteki kolozsvári látogatása során Németh Zsolt. A Fidesz alelnöke felhívást intézett a helyi és bukaresti, illetve a magyarországi hatóságokhoz, hogy támogassák a Magyar Polgári Párt (MPP) erre vonatkozó tervezetét.

Németh Zsolt az MPP meghívására érkezett a Házsongárdba, ahol leromlott állagú műemlék sírokat tekintett meg, illetve segített azok letakarításában. „A Házsongárdi temető állapota egyre elkeserítőbb, a városvezetés nem szentel elegendő figyelmet rá, akciónkkal erre próbáljuk felhívni a figyelmet" - közölte Gergely Balázs, az MPP kolozsvári elnöke. A politikusok arra is rámutattak, hogy az 1585-ben megnyitott Házsongárdi temető Európa egyik legrégebbi jelenleg is működő temetkezőhelye, amelyet az itt nyugvó jeles személyiségek miatt Erdélyi Panteonként is emlegetnek. „Erdély ékszerdoboza a középkori kultúrának és műemlékeknek, amelyek közül kiemelkedő a Házsongárdi temető" - fejtette ki Németh Zsolt. Elmondta, ebben a temetőben nyugszik egyik felmenője, a néprajzos munkásságáról és balladagyűjtéséről ismert Kriza János. Arról is beszámolt, hogy 1985-ben titokban itt találkozott a kommunizmusellenességéről ismert Szőcs Géza költővel, akitől illegális dokumentumokat vett át, és szállított Magyarországra.

Németh Zsolt erdélyi kampánykörútja keretében Nagyváradon részt vett az MPP szervezte Erdélyi magyar többpártrendszer és nemzetpolitika című fórumon. „Mi nem személyeket, pártokat, hanem hiteles programokat támogatunk" - jelentette ki Markó Béla RMDSZ-elnök azon kijelentéseire reagálva, miszerint nem tesz jót az erdélyi magyar közéletnek, hogy a fideszes politikusok beleavatkoznak a kampányba. Felszólalásában a területi autonómia fontosságára hívta fel a figyelmet. Kifejtette, a szórványban élő magyaroknak is meg kell érteniük ennek fontosságát, hisz az autonómia kivívása után a Székelyföld a maga kiépített intézményrendszerével „belső anyaországként" működhetne az erdélyi magyarság számára.


Szerzo: Krónika

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in