Folyamatosan érkeznek a felajánlások a Házsongárd Alapítvány szervezte árverésre

Gedeon Zoltán bivalyos képét Tamás Mária kurátor, Tamás György, az EMKES elnöke és Gergely Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány igazgatója csodálja


Nyolcvannál is több képzőművészeti alkotás érkezett arra a felhívásra, amelyben a kolozsvári Házsongárd Alapítvány kért adományokat jótékonysági árverése számára. Hazai és külföldi (Magyarországról, Svédországból, Ausztriából) festők, szobrászok, fotósok azonosultak az alapítvány céljaival, a nevezetes sírkert megóvásával, építésével, szépítésével, folyamatos gondozásával. Nemzetközi összefogásnak is nevezhetjük a folyamatot, amelyre augusztus 23-án, szombaton 13 órakor kerül fel a korona: a Protestáns Teológia Bethlen Termében szeretettel várják mindazokat, akik szeretnének bekapcsolódni az árverésbe.

Alig néhány nappal a kiállítás előtt jócskán akad még tennivaló. A Teológia egyik termében nagy a nyüzsgés, hiszen folyamatosan érkeznek a felajánlott alkotások, amelyeket azonban még be kell keretezni, helyüket kijelölni, leltárba venni. Bőven van tehát elfoglaltsága Gergely Erzsébetnek, a Házsongárd Alapítvány igazgatójának, aki fáradhatatlanul munkálkodik a rendezvény sikerén. Tőle megtudjuk: a református egyház belső alapítványaként működő Házsongárd Alapítvány jószolgálati és nonprofit szervezet, amelynek jogi keretét az egyház biztosítja. Jelen rendezvény lebonyolításában is nagy segítséget jelent a helyszín biztosítása, főtiszteletű Pap Géza püspök úr pedig személyesen nyitja majd meg az összejövetelt. A kiállított alkotások kikiáltási árának döntő többségét az adományozó művészek határozták meg, remélhetőleg sok művészet- és hagyománytisztelő licitáló fog versenybe szállni egy-egy mű megszerzéséért.

A kiállítást társszervezőként jegyzi a svédországi EMKES, azaz Egyetemes Magyar Képzőművészeti Egyesület Stockholm, amely egyike a Svédországban működő 32 magyar civil szervezetnek. Alapító elnöke, a kolozsvári származású Tamás György elmondja: az egyesület összesen 250 tagot számlál a világ minden tájáról. Tavaly Verőcén, az Erdélyország az én hazám rendezvényen már szerveztek egy ehhez hasonló, árveréssel egybekötött kiállítást, amelynek bevételéből jelenleg az Erdélyi Magyarok Házát építik Budapesten, de a Házsongárd Alapítvány munkáját is évek óta figyelemmel kísérik és erejükhöz mérten támogatják. Felesége, Tamás Mária az alapítvány egyetlen, külföldön élő kurátora, mindketten aktívan kivették részüket a kiállítás szervezési munkálataiból, az alapötlet is tőlük származott. Több svédországi művész is küldött munkát az aukcióra, egyikük, Balázs János személyesen is részt vesz a szombati árverezésen.

Gergely Erzsébettől azt is megtudtuk, jórészt a svédországi vendégek miatt tervezték épp augusztus végére a kiállítást. De lehet a rendezvénynek folytatása, mivel a nyári szabadságok miatt több művészhez késve jutott el a hír, és ezek folyamatosan küldik a munkákat. Így az adományozási lehetőség nyitva marad, a temető sorsát szívükön viselő művészek továbbra is felajánlhatják munkáikat, amelyekből karácsony környékén ismét eladással egybekötött kiállítást szerveznek. A beérkezett alkotások listája igen sokféle, található közte (a teljesség igénye nélkül) kisplasztika, litográfia, linometszet, bronzplakett, valamint különböző technikával (olaj, tempera, akvarell) készült festmény. Műszaki okok miatt a kiállítás anyagának csak egy része, mintegy ízelítőül, megtekinthető

www.szabadsag.ro

honlapunkon. A Házsongárdi temetőben jelenleg is több helyen folynak a felújítási, karbantartási munkálatok, így biztosra vehető, hogy a bevétel jó helyre kerül.

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in