Sajtó

Önkéntes sírtakarítók pusztítottak

(10. oldal)

Örök téma temetőink gondozása, takarítása, biztonsága. Nagyon szomorú, hogy amikor szeretteink sírját indulunk meglátogatni, arra kell gondolnunk, hogy vajon megvan-e még a múltkor vitt virág, nem lopták-e el. Ami azonban a nyáron a szüleim sírjánál fogadott, az minden várakozást felülmúlt. Nem lopták el a virágot, az ott volt elszáradva a vázában, ellenben valaki "takarított" a síron és a sír körül: lekaszálta a sírról a beültetett krizantént és sárgaliliomot, aztán otthagyták

Teljes cikk olvasása

Elégették a koszorúkat Dsida és Szabédi sírján

(7. oldal)

Fekete, kormos folt, piros-fehér-zöld színű elégett szalagdarabok, megszenesedett koszorú láttatja, hogy elégették a Házsongárdi temetőben a Szabédi László sírján és Dsida Jenő kriptáján elhelyezett koszorúkat. A tűzre a sírkertet látogató magyarországi turisták figyeltek fel, akik el is oltották a lángokat. A Házsongárdi temetőben felügyelők nem tudják, kik gyújthatták meg a koszorúkat, a temetőőr szerint elégetik ugyan a száraz virágokat, de nem a sírokon.

Az oldalt szerkesztette:

Teljes cikk olvasása

A kőrisfa halála a Házsongárdi temetőben

(12. oldal)

Órákon keresztül jártam két kísérőmmel a nagy sírkertet még régebb, egy langyos és derűs, napsütéses szombat délelőtt. Ez a hely már évtizedek óta rendszeres, sétás emlékezéseinknek ismerős helyszíne. Kísérőimmel együtt meg-megálltunk ismerős és még ismeretlen sírok előtt. Régi és új nevek, sírfeliratok. Egy mókus bukkant fel, szájában egy szalaggal. Valószínű, hogy a szalag egy már elkorhadt koszorúról maradt meg. A mókust szerettük volna lencsevégre kapni, de a fürge kis állat

Teljes cikk olvasása

Három haskő a Házsongárdban

(10. oldal)

„Tavasz jött a parttalan időben,
S megállt a Házsongárdi temetőben"
(Áprily Lajos)

Európa egyik legrégebbi temetkező helye. A Házsongárd, az igazi Kolozsvár, mindannyiunk találkozóhelye, ahol minden kolozsvárinak legalább egyszer meg kell jelennie.

Egy város, egy országrész több mint négy százados történetének tükre. Siralomvölgy, amelyet több mint nyolcvan éve rombolnak, s ötven éve valósággal pusztítanak. De amely mégis megőrizte műemlék jellegét.

A keresztény kolozsváriak

Teljes cikk olvasása

×

Log in